Zelf ben ik een herintreder in de zorg. In 2004 had ik voor het laatst aan het bed gestaan. Tot ik vorig jaar les mocht gaan geven aan deelnemers van het landelijk examen voor de BIG-herregistratie. Direct besloot ik om ook zelf het examen te gaan doen. Gelukkig was ik in één keer geslaagd voor het examen. Ik zeg gelukkig want het slagingspercentage ligt op 51%. Na jaren was ik dus weer BIG-geregistreerd. Om mijn lessen wat meer kleur te kunnen geven meldde ik mij aan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ik nam contact op met het afdelingshoofd van de Geriatrie en na een gesprek werd ik aangenomen. Ik mocht als verpleegkundige gaan werken op de klinische afdeling van de Geriatrie. Omdat ik maar enkele dagen paar maand wil gaan werken dacht ik aanvankelijk zelf dat een dag of drie inwerken wel genoeg zou zijn. Het afdelingshoofd stelde voor er toch tien inwerkdagen van te maken. En wat was ik daar achteraf blij mee! Na die tien dagen plakten we er zelfs nog een paar dagen aan vast. Daarna kon ik zelfstandig diensten gaan draaien. Ik leer nog iedere dag bij. Ik heb geluk dat ik in een fijn team werk waarbij collega’s bijspringen als ik nog niet zo snel klaar ben dan dat zij zijn. Uit eigen ervaring weet ik dus hoe het is om na jaren weer aan het bed te staan. Ook heb ik veel ervaringen gehoord van cursisten die bij mij les hebben gevolgd voor de BIG-herregistratie. Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel mensen met hernieuwd enthousiasme terug de zorg in willen. We hebben de komende jaren personeel hard nodig in de zorg. Als zorgorganisatie is het daarom belangrijk dat je deze groep van herintreders aan je weet te binden. Ik denk dat je met deze zes tips ervoor kunt zorgen dat herintreders met succes weer in de zorg aan de slag gaan.

1. Richt je werving op herintreders

Veel vacatures in de zorg schrijven specifiek als eis dat de verpleegkundige BIG-geregistreerd moet zijn. Dit schrikt herintreders die niet meer geregistreerd zijn af.  Zij reageren dan niet op de vacature omdat ze niet aan alle eisen voldoen. Zonde want met een paar maanden kun je de herregistratie voor elkaar krijgen.  In een werving gericht op herintreders kun je benadrukken dat je open staat samen te zoeken naar mogelijkheden voor herregistratie.

2.Neem de kosten voor herregistratie over

Veel herintreders schrikken van de hoge kosten voor scholing en het examen voor de BIG-herregistratie. Dit kost circa 1300 tot 2000 euro. Deze drempel kun je voor herintreders wegnemen door deze kosten, bijvoorbeeld via een opleidingsovereenkomst, over te nemen. Ik denk dat wanneer je hiermee adverteert, je direct een groep herintreders aan je weet te binden.

3. Geef voldoende inwerktijd

Uit eigen ervaring weet ik dus hoe fijn het is als je boventallig kunt meelopen om je goed in te werken. Waar moet je dan aan denken? Ik zou zeggen laat een herintreder minimaal een maand meelopen. En als een herintreder zijn BIG-herregistratie nog moet halen kun je deze termijn verlengen bijvoorbeeld tot de tijd dat de registratie op orde is. In de regel duurt dit vanaf de eerste scholing tot de uitslag van het examen zo’n twee tot drie maanden.

4. Biedt een verkort opleidingstraject

Herintreders hebben er baat bij om weer even wat kennis op te frissen. Ik weet van de deelnemers van de BIG-herregistratie cursus die ik geef voor Zorgcollege, dat ze met een dag of drie wel voldoende theoretisch zijn bijgepraat. Ze zijn dan klaar voor het BIG-herexamen. Daarnaast moeten ze natuurlijk vaardigheden opdoen om uiteindelijk weer bekwaam te worden in een aantal voorbehouden handelingen. Deze kunnen ze in de praktijk oefenen onder begeleiding van een collega. Daarnaast zijn er verkorte cursussen waarin ze binnen een dag deze vaardigheden kunnen oefenen en laten toetsen.

5. Organiseer intervisie bijeenkomsten of coaching

Ik hoorde van een deelnemer van de BIG-herregistratie dat ze behoefte heeft aan een coach of contact met andere herintreders. Ze had het prettig gevonden als ze eens in de drie weken met een anderen kon sparren over de dingen waar ze tegenaan loopt. Er zijn een hoop dingen verandert in de afgelopen jaren en dan zou het fijn zijn om die ervaringen te delen. Ook had het haar geholpen als ze wat meer gestructureerde opdrachten zou krijgen om zich gericht in te werken. Die opdrachten zou je dan in zo’n bijeenkomst kunnen nabespreken.

6. Laat herintreders leren on the job

Wanneer ik werk op de afdeling heb ik het vaak zo druk dat ik op dat moment niet toekom om dingen op te zoeken die ik niet weet. Ik heb mezelf aangeleerd deze dingen op te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan namen van medicijnen of aandoeningen die ik niet meer ken. Op een rustiger moment ga ik dan op zoek naar informatie. Zo leer ik aan de hand van wat ik in de praktijk heb gezien. Deze tip geef ik ook weleens aan deelnemers van de cursus voor de BIG-herregistratie.

Ben je zelf herintreder en heb je nog andere tips? Ik zou het leuk vinden als je die wilt delen door hieronder een bericht achter te laten.

Vond je dit blog interessant? Wordt een volger van Krachtig Ouder. Ik houd je op de hoogte van nieuwe blogs én je ontvangt mijn magazine Florence, e-health gratis. Dat doe je door hieronder je e-mail adres in te vullen.

Liever een gedrukt exemplaar ontvangen? Vul dan hier je gegevens in.

(Visited 2.264 times, 3 visits today)