Ik geef les aan deelnemers die zich voorbereiden voor de BIG-herregistratie. In deze compacte cursus bereiden de deelnemers zich optimaal voor op het examen voor de herregistratie in het BIG-register. Op internet lees ik veel vragen en onduidelijkheden over de herregistratie. In dit blog geef ik antwoord op een aantal vragen.

1. Waarvoor is het BIG-register?

Door de registratie in het BIG-register worden cliënten beschermd tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners waaronder verpleegkundigen.

2. Wat gebeurt er als je niet meer geregistreerd bent?

Als je niet (meer) geregistreerd staat in het BIG-register dan mag je de titel verpleegkundige niet voeren en je mag geen voorbehouden handelingen uitvoeren. Als je als verpleegkundige wilt werken dan moet je dus geregistreerd staan in het BIG-register. De meeste zorgorganisaties zijn daar heel strikt in. Daarom zie je in vacatures voor een verpleegkundige de eis dat je geregistreerd bent in het BIG-register. Van enkele deelnemers van de cursus voor de herregistratie hoorde ik dat zij toch aangenomen zijn ondanks dat ze niet meer in het register stonden. Wel moeten ze nu verplicht de toets doen om zich opnieuw te laten registreren.

3. Hoe kan ik mij laten herregistreren?

Zodra je gediplomeerd bent als verpleegkundige op niveau 4 of 5 mag je je inschrijven in het BIG-register. Die inschrijving is vijf jaar geldig. Als je na vijf jaar ingeschreven wilt blijven dan moet je je herregistreren. Dat kan op twee manieren. Je kunt je herregisteren als je minimaal 2080 uur gewerkt hebt als verpleegkundige op niveau 4 of 5. Dat is ongeveer 8 uur in de week. Kun je dat niet aantonen dan moet je meedoen aan de landelijk examen voor de herregistratie. Als je dit examen hebt gehaald kun je je ook laten herregistreren.

4. Hoe zit het met de voorbehouden handelingen?

Je kennis over de voorbehouden handelingen wordt getoetst tijdens het landelijk examen maar niet je vaardigheid. Als je het examen hebt gehaald en je staat ingeschreven in het BIG-register dan ben je bevoegd om de voorbehouden handelingen uit te voeren. Je bent dan nog niet per definitie bekwaam. Bekwaam ben je als je de praktische handeling kunt uitvoeren. Je moet daarvoor een aparte praktische toets doen. Deze worden vaak georganiseerd vanuit een zorgorganisatie. Zorgverleners moeten ieder jaar opnieuw aantonen dat ze bekwaam zijn in het uitvoeren van de voorbehouden handelingen.

5. Hoe zit het examen in elkaar?

Het examen bestaat uit twee delen. Het eerste deel van het examen is een generieke toets. Deze is voor iedere deelnemer hetzelfde. Hierin wordt je generieke kennis die je nodig hebt als verpleegkundige getoetst. Dit is heel breed. Je moet kennis hebben van het verpleegkundig proces, anatomie, fysiologie en pathologie, verpleegkundige vaardigheden, verzorgende handelingen, verpleegkundig rekenen en kwaliteit en coördinatie van zorg.

In het tweede deel van het examen moet je deze generieke kennis toepassen op praktijksituaties. Die praktijksituaties gaan over een specifieke setting. Je kunt kiezen uit vier settings of ook wel specialisaties genoemd: Ziekenhuis, V&V, GGZ en gehandicaptenzorg. In het scholingsdocument (zie voor de link hieronder) kun je een goed beeld krijgen van de stof die je moet kennen. Dit staat beschreven voor zowel het generieke deel als voor je specialisatie. Ook staan daarin literatuurtips.

6. Welke vragen kan ik verwachten bij het examen?

Alle vragen zijn tegenwoordig meerkeuze vragen. Tot 2017 bestond het tweede deel uit open vragen. Sinds mei 2018 is er een oefenexamen beschikbaar gesteld door de organisatie die het examen afneemt (ROC Midden Nederland). De link naar dit oefenexamen staat hieronder. Ook zijn er oefenvragen beschikbaar die horen bij het boek die aanbevolen wordt om te bestuderen. Dat is het boek Niveau 4 onder de knie. Zie voor deze vragen de links van Nu-zorg hieronder. Deze vragen zijn niet echt representatief voor de vragen die je tijdens de toets krijgt. Wel helpen ze om je kennis te vergroten. Om een indruk te krijgen van de examenvragen kun je kijken op het blog van Yvonne blogt met zorg. Hier hebben enkele deelnemers vragen geplaatst die zij nog wisten na het examen.

7. Moet ik een cursus volgen voor het examen?

Nee je kunt ook zonder cursus, op basis van zelfstudie, deelnemen aan het examen. De deelnemers aan de cursus die ik geef vinden het een meerwaarde om tijdens de bijeenkomsten een deel van de lesstof tot zich te nemen. Wanneer zij daarna deze stof herhalen onthouden ze die makkelijker. Een ander groot voordeel is dat je andere deelnemers leert kennen die allemaal voor hetzelfde leren. Zo ondersteunen ze elkaar en delen ze handige tips uit.

Interesse in een cursus of individuele begeleiding?

Ik verzorg voor Zorgcollege de cursus big-herregistratie in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie. Wil je liever individuele begeleiding of in een kleine groep op je eigen locatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan bespreken we je wensen en kijken we wat mogelijk is.

Dit zeggen andere deelnemers over de cursus die ik heb gegeven:

Ik heb de opleiding als zeer nuttig ervaren en had dit echt nodig om de richting te bepalen.
Marijke Kamphuis

Nogmaals dank voor de lessen. Was een waardevolle periode. veel van je geleerd.
Saskia Visser

Handige links

Herregistratie aanvragen:

Inschrijven landelijk examen:

Scholing:

Oefenvragen:

Vond je dit blog interessant? Wordt een volger van Krachtig Ouder. Ik houd je op de hoogte van nieuwe blogs én je ontvangt mijn magazine Florence, e-health gratis. Dat doe je door hieronder je e-mail adres in te vullen.

Liever een gedrukt exemplaar ontvangen? Vul dan hier je gegevens in.

(Visited 8.195 times, 1 visits today)