De cirkel is rond

De drijvende kracht achter Krachtig Ouder, dat ben ik: Marieke Oosterhuis – Niënhaus.

Ik ben een enthousiaste verpleegkundige en docent. Een belangrijke drijfveer voor mij is dat ik me wil inzetten voor het verbeteren van de zorg aan ouderen.

Ik geloof sterk in het vergroten van de eigen kracht van mensen waarbij techniek ondersteunend wordt ingezet.

Waarom ben je Krachtig ouder gestart?

Ik had een goede baan als implementator van e-health bij een GGZ-instelling met leuke collega’s en interessant werk. Toch was er die onrust. Ik wil graag mijn eigen koers varen en ruimte en vrijheid om dingen op mijn eigen manier te doen. Daarom heb ik in 2015 besloten mijn baan op te zeggen om me volledig te kunnen focussen op mijn avontuur als ondernemer. Ik ben ervan overtuigd dat dan mijn gedrevenheid en energie het best tot zijn recht komt. Zelfmanagement dus! Ik heb gekozen voor de naam Krachtig Ouder omdat dat het gezamenlijke doel is van de partijen die ik graag dichter bij elkaar breng. Het staat voor ouderen langer zelfredzaam laten zijn.

Welke ervaring neem je mee?

Na afronding van de studies verpleegkunde en gezondheidswetenschappen ben ik mijn carrière begonnen als verpleegkundige. In die functie heb ik in ziekenhuizen en de ouderenzorg gewerkt. Daarna heb ik nationale projecten op het gebied van zorginnovatie geleid bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Vanaf 2009 begeleid ik met veel plezier zorgvernieuwingsprojecten bij zorginstellingen.

Ik heb recent opleidingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (NLP en mindfulness). Om mijn vakmanschap als trainer te ontwikkelen heb ik in 2016 de post-hbo opleiding gedaan voor trainer van gedragsverandering. In de rol van trainer heb ik diverse trainingen zelf ontwikkeld en gegeven op het gebied van gedrag en communicatie. Als auteur heb ik een grote bijdrage geleverd aan de nieuwe lesmethode Take Care van uitgeverij Malmberg. Deze is voor de MBO-opleidingen voor verzorgenden IG, verpleegkunde en maatschappelijke zorg. Dat vond ik niet alleen leuk om te doen maar tegelijk ook ontzettend leerzaam! 

Werk je zelf ook in de zorg?

Ik werk sinds begin 2018 weer in de zorg. Ik ben dus een herintreder. Ik had 15 jaar lang niet meer aan het bed gestaan. Ik werk op dit moment ongeveer vier diensten in de maand in het Rijnstate ziekenhuis op de afdeling Geriatrie. Ik geniet van de combinatie werken in de praktijk en lesgeven. Voordat ik weer in de praktijk kon werken moest ik eerst examen doen voor mijn herregistratie in het BIG-register. Dit examen deed ik samen met studenten die ik lesgaf ter voorbereiding op het examen. Gelukkig was ik in één keer geslaagd! Inmiddels heb ik heel wat mensen les gegeven ter voorbereiding op het landelijk examen voor de herregistratie. 

Waarom heb je voor de zorg gekozen?

Dat ik graag een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de zorg is diep geworteld. Toen ik heel jong was ben ik opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dat was in een periode waarin je ouders maar twee keer per dag op visite mochten komen. Dit is een heftige ervaring geweest en tegelijk is daar mijn fascinatie voor de zorg ontstaan. Ik ging als kind graag mee wanneer mijn opa of oma in het ziekenhuis en later het verpleeghuis waren opgenomen. Wandelend door die lange gangen nam ik zoveel mogelijk van wat ik om me heen zag in me op. De cirkel is voor mij rond nu ik met mijn eigen onderneming de zorg verder kan helpen.

Wat wilde je als kind worden?

Toen ik op de middelbare school zat was ik verslaafd aan de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. Ik vond het heerlijk om te kijken naar de interactie tussen de zorgverleners en hun omgang met patiënten. Wanneer ik ’s avonds in bed lag schreef ik hele scenario’s voor deze serie. Dat deed ik stiekem, ik durfde dat aan niemand te laten lezen. Het zat er toen al in dat ik graag schrijf over de zorg en dan vooral over het onderwerp gedrag van zorgverleners. Nu doe ik dat ook door als auteur mee te werken aan nieuwe lesmethoden en in mijn blogs.

Ik wilde in die tijd graag drama therapeut worden. Mensen helpen door middel van toneelspel, dat vond ik machtig interessant. Als docent begeleid ik tegenwoordig graag rollenspellen. Ik kan wel zeggen dat ik nu doe waar ik als kind al van droomde!