<Gastblog door Marleen Haubrich>

Foto boven: Gemeenschappelijke ruimte De Boschstede. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

In de zoektocht naar informatie om een verhaal te schrijven over de dagelijkse leefomgeving en hoe huiselijk deze nog is op je oude dag, maakte Marleen Haubrich kennis met Annemarie Visscher, specialist in het ontwerpen van interieur voor particulieren en zorginstellingen. Na een korte kennismaking volgde dit interview, waarin je kunt ontdekken dat het mogelijk is om ook als oudere in een prettige omgeving te leven.

Het werk van Annemarie Visscher kenmerkt zich door interieurontwerpen die functioneel maar toch heel huiselijk zijn.Een omgeving die door haar ontworpen is, maakt blij en inspireert. Bewoners voelen zich er thuis. Annemarie geeft ons een kijkje achter de schermen bij het tot stand komen van een interieurontwerp in de zorg en een van haar projecten in het bijzonder: woonzorglocatie De Boschstede in ’s-Hertogenbosch.

Annemarie startte haar loopbaan als redacteur bij de modemagazines Man en Esquire, maar koos daarna bewust voor het vakgebied interieurstyling. ‘Dat is toch net wat meer aanpakken, sjouwen, verven, klussen dan bij modeproducties. Heerlijk vond ik dat’. Haar liefde voor mooie en klassieke materialen en meubels werd aangewakkerd toen zij voor de eerste keer de Meubelbeurs in Milaan bezocht. Annemarie besloot naast haar werk een opleiding styling & vormgeving bij Artemis (Hogeschool voor Styling) te volgen en inmiddels kreeg zij steeds meer stylingopdrachten voor interieurmagazines.

Op een dag kwam een collega van een redactie naar haar toe met de vraag: ‘Mijn buurman investeert in monumentale panden en maakt daar zorginstellingen van. Zou jij zoiets kunnen inrichten?’ ‘Natuurlijk, zei ik.’ Er volgde een kennismaking en het klikte. Daarna moest er een plan komen. ‘Omdat ik er bij toeval was in ‘ingerold’ moest ik mij natuurlijk verdiepen. Ik bestudeerde materialen, kleuren, lichtplannen en belangrijke menselijke maten voor de zorgbranche, allemaal factoren die bepalen of een interieur als prettig wordt ervaren in woonzorgresidenties’. Haar plan werd goedgekeurd. Voor de dertien senioren in de leeftijd 80+ die het pand gingen bewonen, richtte Annemarie de gemeenschappelijke ruimtes in. Naar volle tevredenheid van de opdrachtgever zorgde zij voor een huiselijke inrichting waarin de bewoners, allemaal mensen die in hun eigen huis een luxe interieur gewend waren, zich prettig voelden. Zo werd het eerste interieurontwerpproject in de zorg van Annemarie een feit.

Functioneel ontwerpen
De projecten die daarop volgden, werden steeds iets groter. Bij het maken van interieurontwerpen voor meer bewoners kreeg Annemarie steeds meer praktische vragen van het zorgpersoneel. ‘Is dit wel goed schoon te houden? Je weet dat hier veel ongelukjes gebeuren, kan dat wel?
In alle projecten die Annemarie vanaf dat moment onder handen heeft met Studio Annders, houdt zij in haar ontwerpen rekening met deze functionele wensen. Zij volgde diverse opleidingen, seminars en workshops om specialist te worden in het inrichten voor de (particuliere) zorgbranche.‘Het begint altijd met de functionaliteit van de indeling: waar komt de zithoek, waar wordt gegeten, waar wordt tv gekeken en hoe kunnen ouderen zich prettig verplaatsen. Je kijkt goed naar de plattegrond en bepaalt hoe de ruimte het beste gebruikt kan worden. Ouderen vinden het bijvoorbeeld fijn om een zitje te hebben dichtbij het raam, zodat ze kunnen zien wat er in de straat gebeurt. Of je verplaatst de zithoek weg van het luidruchtige koffieapparaat, omdat ze daar heel onrustig van worden.’

Zitje oudere mensen

Zitje bij het raam De Boschstede. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

Dan komen de ergonomische eisen. Meubilair moet functioneel, comfortabel en op de juiste hoogte zijn. Zowel voor de oudere, die lekker moet kunnen zitten en gemakkelijk op moet kunnen staan, als voor het zorgpersoneel. Dit brengt ook met zich mee dat je niet alle materialen zomaar kunt gebruiken. ‘Naast dat het belangrijk is dat de stoffen ‘aaibaar’ zijn, is het ook van groot belang dat het goed schoon te houden is zodat het interieur hygiënisch blijft. Dat is een belangrijke factor in de zorg.’

Doordachte kleuren
Zelfs kleuren worden niet zomaar gekozen. Annemarie vertelt dat bij het ouder wordenhet oogwit wat geliger wordt. Hierdoor zien bewoners kleuren met een langere golflengte, zoals rood, vaak beterdan kleuren met een kortere golflengte, zoals blauw.Dit wordt versterkt door dementie.Bewoners met dementie hebben haar speciale aandacht. Naast een goede dosering rust is juist voor hen stimulans en herkenbaarheid heel belangrijk. Om iets extra zichtbaar te maken voor iemand met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel te geven.‘Dat is de reden waarom eenruimte waar prikkels mogen zijn, omdat er bijvoorbeeld activiteiten worden gedaan,  vaak in een mooie kleur roodof oranjegeschilderd of behangenwordt.’

Kleuren mensen met dementie

Activiteitenkamer De Boschstede. Bron Domus Magnus en Studio Annders

Ontwerpen met een huiselijke sfeer

Om het uiterlijk en de sfeer voor het interieur te bepalen, verdiept Annemarie zich in de historie van de monumentale panden. Uit welke tijdsperiode komt het pand? Is er onder een bepaalde architectuur gebouwd? Wat zijn de stijlkenmerken? Soms zijn op foto’s of zelfs in het gebouw nog authentieke kleuren te herkennen, die Annemarie dan als leidraad neemt voor het kleurenpalet.
Bepalend voor het ontwerp zijn ook de nieuwste ontwikkelingen in materialen, stoffen en akoestiek. ‘Je hebt nu bijvoorbeeld heel leuke tapijtstickers, die je op de vloer kunt plakken. In verzorgingshuizen mag je geen kleden neerleggen in verband met struikelgevaar en rollators. Maar het is toch vaak, om een zithoek te creëren, fijn om iets op de vloer te leggen.’
De interieurtrends volgt Annemarie door onder andere de beurzen in Milaan en Eindhoven te bezoeken en interieurbladen te lezen. Haar favoriete magazine waaruit zij inspiratie haalt, is het Spaanse AD Architectural Digest.
Alle informatie bij elkaar vormt een bron van inspiratie voor het ontwikkelen van haar eigen visie en smaak, want zoals zijzegtDe doelgroep is 80+, dus niet alle trends van nu zijn even toepasbaar. Bovendien is het van belang, met name voor bewoners met dementie, om herkenbare elementen van vroeger terug te laten komen in het huidige interieur. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie staartklok of een prachtig Delfts blauw servies in een antieke vitrinekast.’Het is voor Annemarie een continue uitdaging om kleuren en materialen toe te passen in de stijl van het pand, de bewoners en hun achtergrond. Om niet alleen een functioneel interieur te ontwerpen, maar juist ook een prettig en huiselijk interieur, zodat de bewoners zich echt thuis voelen.

Voor de meubels van de particuliere zorghuizenwerkt Annemarie graag met leveranciers en stoffeerders die maatwerk leveren per project. ‘Dat geeft de mogelijkheid om per locatie verschillende vormen van zitcomfort te leveren. De ene bewoners zit graag op een zachte sofa, terwijl de ander liever in een actief clubfauteuiltje zit. Zo krijgt ieder uiteindelijk zijn favoriete plek.‘ 

Woonzorginterieur in De Boschstede
Een prachtig voorbeeld van haar werk is de inrichting van alle gemeenschappelijke ruimtes van de hagelnieuwe zorginstelling De Boschstede in Den Bosch, die in de zomer van 2018 officieel geopend is. Het historische pand is de afgelopen 2 jaar veranderd van polikliniek van het oude Groot Ziekengasthuis naar een verzorgingshuis met 39 luxe zorgappartementen.

De Boschstede  De Boschstede

De Boschstede, woonzorg in ’s-Hertogenbosch. Bron: Domus Magnus en Studio Annders.

Dat was een prachtig project om te doen. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever Domus Magnus is er echt goed gekeken naar het optimale gebruik van de ruimtes.’

Na de verbouwing deed Annemarie waar zij zo goed in is: Het ontwerpen van een omgeving die inspireert en waar de bewoners en gebruikers zich thuis voelen. Gebaseerd op de geschiedenis en de architectuur van het gebouw, die wel wordt bestempeld als de Zuidelijke Amsterdamse School, gaf zij de ruimtes vorm en functie.‘In de voorheen vrij sombere hal hebben we bijvoorbeeld een schitterende eikenhouten trap laten maken en is er een warme tint marmer gelegd. Als je nu binnenkomt in de ruimte geeft dat de locatie de grandeur die hetverdient’.

In de gemeenschappelijke ruimtes is het eindresultaat een warm en huiselijk interieur, waaraan je niet direct ziet dat er rekening is gehouden met zo veel praktische factoren. Een genot voor de bewoners die, met zicht op historische gebouwen, in het levendige stadscentrum kunnen wonen in een luxe oase. Zó kan leven op je oude dag er uit zien.

Vond je dit blog interessant? Wordt een volger van Krachtig Ouder. Ik houd je op de hoogte van nieuwe blogs én je ontvangt mijn magazine Florence, e-health gratis. Dat doe je door hieronder je e-mail adres in te vullen.

Liever een gedrukt exemplaar ontvangen? Vul dan hier je gegevens in.

(Visited 879 times, 1 visits today)